Am citit dialogul de mai jos, și chiar mă bucur că între crescători experimentați au loc asemenea discuții, menite să clarifice anumite aspecte privind fenotipurile și genotipurile raselor de iepuri.
Ca o recomandare, este bine să fotografiați iepurii în lumina naturala, nu direct în soare, și nici la umbră, ci într-o lumină difuză cu o intensitate suficient de bună pentru a nu pune în pericol acuratețea culorii iepurelui .
Pozele făcute cu blițul dar cu aparate neperformante, gen telefon mobil, sau în lumină fluorescentă, sau în condiții de iluminare slabă denaturează culorile, astfel că uneori se ajunge la interpretări greșite a nuanțelor de culoare.
Vreau să vă spun că arbitrajul iepurilor trebuie să se facă întotdeauna în lumina naturală, tocmai pentru ca arbitrul să aprecieze în mod cât mai obiectiv culoarea, și nuanțele de culoare.
Standardul european menționează în mod expres că la rasa berbec sunt acceptate toate culorile omologate, specifice altor rase de iepuri. Desigur culoarea hasenfarbig, este acceptată nu numai în standardul german al ZDRK ( Asociația centrală a crescătorilor de iepuri din Germania) ci și în Standardul european al raselor de iepuri din 2012, actualizat cu modificările din 2015. Nu sunt acceptate culorile argintii la berbec, acestea fiind specifice rasei Berbec Meissner ( Meissner Widder) , și care are fenotipic exprimată argintarea, având în genotip factorul de argintare.
Ca o paranteză la ceea ce am spus, printre culorile acceptate de Standardul european acceptate la rasa berbec este și culoarea Sallander, însă culoarea
Frosty, care este o culoare rezultantă din sallander nu este acceptată, nefiind omologată de către comisia europeană de standardizare nici culoarea, și nici o rasă de iepuri cu această culoare.
* Ca o precizare importantă, ceea ce se urmărește în special pentru reproducție este împerecherea exemplarelor de aceeași culoare, în cadrul unei rase, tocmai pentru a obține exemplare de rasă pură, acesta este conceptul care ar trebui urmărit, adică tocmai a unor culori care să exprime cu acuratețe standardul rasei pentru culoarea respectivă, și a nu exista interferențe între culori.
Interferențele între culori care apar la exemplare aduse în expoziții, pun în dificultate arbitrii de iepuri, care sunt puși în situația de a depuncta corespunzător anomaliile constatate. Crescătorii se simt lezați în orgoliul propriu de acest aspect, însă ar trebui să știe că dacă nu urmăresc obținerea unei culori curate, fără diverse nuanțe, fără fire albe de păr interferente pe fondul culorii predominante, fără o strălucire a blănii corespunzătoare culorii respective, fără o structură corespunzătoare culorii pe lungimea firului de păr sau a fineții structurii firului de păr specifică rasei respective, cu nuanțe slabe la culoarea intermediară sau cea de bază - riscă ca respectivele animale să fie depunctate.
Bineînțeles că există tendința de a experimenta ceva nou, de a face combinații între exemplare de diferite culori, tocmai pentru a obține alte culori, sau din pură curiozitate, dar acest lucru, chiar dacă nu este interzis duce de cele mai multe ori la aspectele prezentate mai sus.
Recomandarea este ca fiecare crescător să-și îmbunătățească cunoștințele genetice privind segregarea culorilor conform legilor geneticii, astfel încât atunci când realizează împerecheri între culori diferite să cunoască cât mai exact proporționalitatea de segregare pe culori. Sunt cărți de genetică, dar și coduri ale culorilor care exprimă clar genotipurile, ca și existența unor programe de calcul genetic, unde crescătorul poate introduce datele genetice ale exemplarelor pe care dorește să le împerecheze, dar ..., acest lucru impune cunoașterea cu exactitate a genotipului iepurilor respectivi și ascendența pe linie maternă și paternă conform certificatelor de origine.
Acest aspect a stat de fapt la baza extinderii plajei de culori în cadrul unei rase, sau la alte rase . Este un proces evolutiv, care e în curs de desfășurare și care va continua cu siguranță în viitor fiindcă genetica oferă multe posibilități, chiar nebănuite de crescătorii noștri care din dorința de frumos, experimentează cu animalele pe care le dețin.
Diferența este că acest lucru trebuie făcut în mod științific , după anumite scheme genetice și un program prestabilit, pe baza unor cunoștințe genetice solide și nu după ureche cum fac mulți crescători cu excepția unora care într-adevăr se preocupă și sunt pasionați și de aspectele științifice.
* Ca o părere personală pozele expuse și făcute în lumina naturală de Bogdan sunt relevante pentru hasenfarbig, dar întotdeauna aprecierea unui iepure se face pe viu, pentru o apreciere obiectivă și nu pe fotografie care poate fi mai mult subiectivă, intervenind aici factorii de recepție și apreciere personali.
Ca si dumneavoastra, am vazut si studiat o multime de pagini pe internet,cu si despre iepuri!Ca sa intelegeti ce am vrut sa spun,uitati-va pe kaninchenrassen.info ,la rasa satin hasenfarbig.Cu exceptia factorului satin,acolo este cea mai clara detaliere a culorii hasenfarbig.Stiu ca este la ,,moda'' si o placere obtinerea de culori noi la berbec,unele culori rezultate fiind foarte asemnanatoare cu cele recunoscute.
Nu am inventat eu culoarea nici denumirea...au inventat o nemtii....daca sw cheama "hasen",asta nu inseamna ca aceasta culoaretrebuie sa fie exact ca a iepurelui hasen...iepurele de pe saitul german expus la culoarea "hasenfarbig "este exact ca femela mea....si la explicatii scrir "agouti cu rufus".culoarea la berbec hasenfarbig difera de satin hasenfarbig sau culoarea iepurelui hasen....!
Hasenfarbig nu este nicidecum aguti cu rosu! La aceasta culoare apare factorul loh,astfel inelele din jurul ochilor,burta, barbia
sunt de un crem deschis[nu alb]!Prin urmare nu cred ca exemplarul dumneavoastra este hasenfarbig!Cu stima,
formula genetica la agouti e:ABCDG , la hasenfarbig e:ABCDGy,"y"fiind rufusul,singura diferenta dintre "grau"si "hasenfarbig".femela mea provine din tata rosu si mama agouti deci e clar hasenfarbig sau agouti rosiatic.
Se vede foarte clar ca este hasenfarbig. Nici vorba de loh in aceasta culoare . Hasenfarbig este un agouti plus modificatorul de culoare rufus. Paste fericit !
intrati pe saitul de mai jos,selectati in drapta "widderrassen" si apoi din tabel"deutsche widder"si va aar culorile omologate la berbec.apare si acel hasenfarbig care este un agouti mai rosiatic.
FRUMOASA NUNATA ,pana sa avem si noi expozitii cu berbeci.ETC. pe nuante si nuante mai trece vreo 20 de ani,MULT SUCCES !!NEMTII AU EXPOZITII LA URIASI GRY, BERBECI , ETC pe nuante de culoare,foarte frumos !!
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.